‘Nieuwe Europese btw-regels onwerkbaar voor webwinkels’

Nieuwe Europese btw-regels zijn volgens de PvdA volslagen onwerkbaar voor webwinkels. De administratieve chaos door de regels is zelfs zo groot dat online-verkopers gedwongen zijn hun bedrijf op te geven.
Tweede Kamerlid Ed Groot van de PvdA en zijn partijgenoot uit het Europees Parlement Paul Tang stellen dit dinsdag in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en verantwoordelijk eurocommissaris Pierre Moscovici. Ze dringen aan op maatregelen.

Sinds 1 januari van dit jaar gelden nieuwe btw-regels voor online-ondernemers die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books.

Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse tarief van 21 procent in rekening brengen. Ze moeten het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont.

Chaos

Volgens de PvdA’ers leidt dit tot chaotische toestanden. ”Een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkoopt moet het Duitse btw-tarief van 19 procent aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse btw-dienst overmaken”

“Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren.”

Door: ANP